Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
Mail ons voor advies
Review Logo10 @ Google
Webwinkelkeur
0
Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
Mail ons voor advies

Door Kim, 16 augustus 2022

Enrichment (verrijking) voor de hond

Enrichment (verrijking) voor de hond

Je hoort het op dit moment overal om je heen: enrichment. Voornamelijk in combinatie met de meest mooie kunstwerken waarop het eten van een hond op een andere manier wordt aangeboden. Maar wat is enrichment nu eigenlijk en waar is het goed voor?

Enrichment staat voor het verrijken van iets. Door het toevoegen van prikkels, stimuli en/of activiteiten kan je er voor zorgen dat het leven van wordt verbeterd. In dierentuinen zie je dit al heel lang waarbij de verblijven regelmatig worden aangepast, de dieren meer moeten zoeken naar hun eten of bijvoorbeeld speelgoed wordt neergelegd.

Studies hebben aangetoond dat verrijking helpt om verveling tegen te gaan en kan helpen bij gedragsproblemen bij honden, zoals angst, verveling of frustratie. Net als wij mensen hebben honden verschillende activiteiten nodig. Op die manier zorg je er voor dat ze een gezond, vrolijk en gelukkig leven kunnen krijgen.


Er bestaan 6 verschillende soorten verrijking voor honden:

- Sociale verrijking
Het laten kennis maken met andere mensen, dieren, vreemden omgevingen. Bijvoorbeeld een uitstapje naar het strand of het bos, of je hond meenemen als je ergens op visite gaat.

Per hond is het natuurlijk belangrijk om naar de individuele behoeftes te kijken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een hond niet blij maakt door deze overal mee naar toe te nemen. Het geeft ze stress en dat is natuurlijk niet wat je wil. Sociale verrijking kan ook zijn dat ze interactie met jou erg waarderen. Of misschien wel met hun soortgenoten.

- Zintuiglijke verrijking
Het stimuleren van de zintuigen van de hond zoals bijvoorbeeld speurwerk.

Speuren is niet alleen weggelegd voor herders. Ook andere honden kunnen speuren erg leuk vinden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het zoeken goed aanleert en niet zo maar iets verstopt en dan het commando “zoek” geeft aan je hond. Dat snappen ze niet.

- Cognitieve verrijking
Biedt mogelijkheden tot nadenken en probleemoplossend vermogen zoals het aanbieden van puzzelspeelgoed, zelf puzzels maken of speel verstoppertje met je hond.

Wij mensen zijn geneigd om alles te regelen en te sturen. Loopt je hond aan de andere kant van de lantaarnpaal langs, gaan we daar vaak iets actiefs mee doen. Je kan bijvoorbeeld ook stil blijven staan en kijken of je hond deze puzzel op kan lossen. En zo zijn er nog veel meer dingen in het leven waarmee je je hond mentaal kan stimuleren.

- Fysieke verrijking
Fysieke bezigheden anders dan wandelen.

Bij fysieke verrijking denken veel mensen meteen aan sporten. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden dan alleen je hond zo hart mogelijk te laten gaan ergens. Bij fysieke verrijking kan je bijvoorbeeld ook denken aan graven of door een tunnel laten lopen.

- Speelgoedverrijking
Biedt de hond interactief speelgoed aan dat hij moet leren ontdekken.

Er is op dit moment zoveel voor een hond om deze mentaal bezig te houden. De bekendste puzzels die je in de dierenwinkel koopt, zijn natuurlijk die van Nina Ottosson. Je hebt ze in verschillende moeilijkheidsgraden, voor elke hond dus wat. Maar ook de snuffelmat is razend populair onder honden eigenaren. Daarnaast kan je nog zoveel meer doen. Er zijn hele groepen mensen die zich bezig houden met het zelf maken van speelgoed voor honden, vaak met spullen die je toch al in huis hebt.

- Voedingsverrijking
Het aanbieden van de maaltijd op een uitdagende manier, zoals in een slow-feeder of door middel van Enrichment voerspeeltjes, een snuffelmat of bevroren voedsel.

Je kan het eten gewoon in een bak geven. Daar is niets mis mee. Maar je kan ook het eten op een andere manier aanbieden. Voordat de slow-feeders er waren, legden mensen wel eens tennisballen of stenen in de bak. Honden die handig zijn, konden deze er zo uitwippen en hadden hier niet veel aan. De slow-feeder was daar een uitkomst bij. De obstakels zitten namelijk vast. Naast de slow-feeder zijn er nog veel mogelijkheden om het eten van een hond aan te bieden waarbij ze moeten werken om hun eten te krijgen. Je kan een Kong vullen of ook hier kan je een snuffelmat inzetten als je brokken geeft. Als je vers vlees geeft, kan je dat weer bevriezen. Mensen maken soms hele kunstwerken van het eten voor hun trouwe viervoeter.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »