Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
Mail ons voor advies
Review Logo10 @ Google
Webwinkelkeur
0
Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
Mail ons voor advies

Door Kim, 6 juni 2023

Voorkom overhitting, houd je hond koel

Als hondenbezitter is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico's van oververhitting bij je harige metgezel. Honden zijn gevoelig voor oververhitting, vooral tijdens warme zomerdagen en in situaties waarin ze worden blootgesteld aan intense hitte. In dit artikel zullen we bespreken hoe oververhitting bij honden ontstaat, welke factoren hieraan bijdragen en belangrijker nog, hoe je het kunt voorkomen.

Hoe ontstaat oververhitting bij honden?

Oververhitting bij honden treedt op wanneer hun lichaamstemperatuur stijgt tot een gevaarlijk niveau en ze niet in staat zijn om effectief af te koelen. In tegenstelling tot mensen, kunnen honden niet zweten om overtollige warmte kwijt te raken. Ze reguleren hun lichaamstemperatuur voornamelijk door te hijgen en een beperkt aantal zweetklieren op hun voetzolen.

Factoren die bijdragen aan oververhitting bij honden:

Hoge temperaturen: Wanneer de omgevingstemperatuur stijgt, heeft je hond meer moeite om zijn lichaamstemperatuur op een veilig niveau te houden. Dit geldt vooral voor honden met een dikke vacht of brachycefale rassen met kortere snuiten, zoals bulldogs en mopshonden. Ook oudere honden kunnen meer last krijgen van de warmte.

Inadequate ventilatie: Het achterlaten van een hond in een afgesloten ruimte zonder goede ventilatie, zoals een auto of een benauwde kamer, kan snel leiden tot oververhitting.

Intense lichaamsbeweging: Overmatige fysieke inspanning bij warm weer kan ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur van je hond snel stijgt.

Onvoldoende water en schaduw: Het ontbreken van voldoende water en schaduwrijke plekken kan het voor je hond moeilijk maken om af te koelen.

Hoe kun je oververhitting bij honden voorkomen?

Zorg voor voldoende water en schaduw: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers, koel water en dat er voldoende schaduwrijke plekken beschikbaar zijn, vooral buitenshuis.

Beperk fysieke activiteit op warme dagen: Vermijd intense lichaamsbeweging tijdens de warmste uren van de dag en kies in plaats daarvan voor rustigere activiteiten in de vroege ochtend of late avond.

Laat je hond nooit achter in een afgesloten auto: Zelfs met het raam op een kier kan de temperatuur in een auto snel stijgen en leiden tot levensbedreigende situaties.

Pas op voor oververhittingssymptomen: Let op tekenen van oververhitting, zoals hijgen, kwijlen, lethargie, braken, onregelmatige hartslag en donker gekleurde tandvlees.

Er bestaan diverse hulpmiddelen om je hond te helpen tijdens warme dagen. Deze middelen kunnen ingezet worden tijdens de wandeling of in en om huis. het is uiteraard niet de bedoeling om met deze hulpmiddelen alsnog intensieve activiteiten te gaan doen met je hond. Vermoed je overhitting? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts. Er zijn op social media wel eens posts rond gegaan over dat je een hond beter niet kunt koelen op de rug, echter ging deze post over een reeds overhitte hond (waar bij echt andere regel gelden) die een natte handdoek (ander materiaal) op de rug kreeg. De hulpmiddelen op onze website helpen om oververhitting te voorkomen.

Aqua Coolkeeper:
De producten van Aqua Coolkeeper werken door middel van gel parels, je legt het artikel gedurende enkele seconden of minuten (dit verschilt per artikel en staat in de handleiding) in koel water. De gel parels zuigen zich vol met water en houden dit vast. Aqua Coolkeeper heeft koelmatjes, koelbanden, bandana's en koelvesten.

Ruffwear koelvesten:
De koelvesten van Ruffwear zijn wat prijziger, maar veruit de beste koelartikelen in ons assortiment. Ruffwear gebruikt verdampingstechniek bij deze vesten. Je maakt de vesten nat en wringt ze uit, vervolgens doe je ze aan bij je hond. Er zijn 2 verschillende vesten. Het Ruffwear Swamp Cooler Zip Vest beschikt over schaduwgevend spandex aan de bovenkant en de verkoelingstechniek aan de onderzijde. het Ruffwear Swamp Cooler Koelvest beschikt over de verkoelingstechniek over het gehele vest. Coolpets:
Het merk Coolpets heeft nog allerlei andere handige hulpmiddelen tijdens warm weer zoals sunblock speciaal voor honden of verkoelend speelgoed.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »